2011. április 30., szombat

A 2. forduló receptjei

A 2. forduló alapját Doki citromos-kókuszos fehércsokikrémje adta.

És íme az ebből adódó kalandorreceptek:

Hopicur puha almás cookie-ja
Sajnos Hopicur  blogját meghekkelték (úgy egyébként vajon mi a jó bánatért csinál ilyet bárki?), így a receptet itt is közöljük, mert a blogján nem látszik.

PUHA ALMÁS COOKIE

A kekszhez:
60 g puha vaj
30 g xilit
30 g barnacukor
½ tojás (15 g)
1 ml édesítő
55 g zabpehelyliszt
10 g zabpehely
1 csipet só
1 szűk tk sütőpor
25 g fehércsoki apróra vágva
10-20 g kókuszreszelék
30 g reszelt alma kinyomkodva, fahéjjal, citrommal és édesítővel ízesítve


  1. Elkészítésnél a cookies lépéseit követtem. Tehát, a vajat a cukorral kihabosítottam, hozzáadtam a fél tojást. Utána ment bele az alma.
  2. Száraz hozzávalókat összekevertem, majd a vajas keverékhez adtam és hozzáadtam a csokit is.
  3. Fél órára a mélyhűtőbe tettem. Sütőpapírral bélelt tepsibe kb 1 tk-nyi méretű gombócokat formáztam. (Távol kell rakni őket egymástól, de nem annyira, mert nem folynak úgy szét, mint a hagyományos cookie-k.)
  4. 200 fokon kb 6 percig, majd még 4-5 percig 160 fokon sütöttem. De figyelni kell, mert a sütési idő nagyban függ a kekszek méretétől is. A hőfokot akkor vettem lejjebb, mikor már nem „olvadt” tovább a tészta.


A krémhez:
60 g fehércsoki
1-2 ek barnacukor
1-2 ek tejszín
1 ek olaj
10 g vaj
1 csipet só
1 ek mascarpone


  1. Kis lángon mindent összeolvasztok, kivéve a mascarponét. Ha összeolvadt, azt is hozzáadom és megvárom, amíg kihűl.
  2. 2 db már kihűlt kekszet összeragasztok a krémmel és KÉSZ!


Megjegyzés: a krémnél senki ne vegye szentírásnak az arányokat, mert ezeket csak szemmértékre dobáltam össze, most utólag próbáltam besaccolni a mennyiségeket.



Kókuszos-lime-os habcsók Aleda konyhájából


Epercsók fagyija


TücsökBogár fagyija

Sajtkukac  Niki fagyija


2011. április 15., péntek

A 2. forduló alapreceptje

És íme, kis késleltetés – utazás, átadás-átvétel, egyebek – után itt van az új forduló alapreceptje Puffinkától úgyis, mint az előző forduló büszke nyertesétől. Egyértelmű, hogy van benne citrom is.

CITROMOS-KÓKUSZOS FEHÉRCSOKIKRÉM

200 ml tejszín
140 g fehércsoki
1 citrom reszelt héja
1 kk citromlé
1 dkg kókuszreszelék

1. 50 ml tejszínt kislábasba öntünk, közepes lángon melegítjük, beletördeljük a fehércsokit, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a citromlevet és addig kevergetjük, míg el nem olvad teljesen a csoki. Levesszük a tűzről, és simára keverjük, majd félretesszük hűlni.
2. Ha kihűlt, akkor hozzákeverjük a kókuszreszeléket.
3. A maradék 150 ml tejszínt felverjük, a citromos-fehércsokis cucchoz keverjük és kis pohárkákba adagoljuk, amit aztán hűtőbe teszünk kb 2 órára.


Tehát kalandra fel, variáljunk, ötleteljünk!
Beküldési határidő 2011. április 30-a éjfél. A recepteket a linkkel együtt a makkakonyha kukac gmail pont com címre küldjétek, ha nincs valakinek blogja, a receptet egy képpel legyen kedves elküldeni ugyanerre a címre, hogy a Facebookra is fel tudjuk tenni szavazás céljából.
Itt a blogon is lehet szavazni majd a receptekre kommentben. Tehát a két helyen leadott szavazatok összesítése után hirdetünk nyertest, aki majd a következő forduló receptjét adhatja alapként.