2011. január 30., vasárnap

Egy kis update

Írkáltam, hogy ha valaki szeretne részt venni a játékban, majd tegye fel a blogjára a receptet és küldje el nekünk a linket a makkakonyha kukac gmail pont com címre.
Na de! Akinek nincs blogja? Nem zárjuk ki, nyilván. Ilyesfajta diszkrimináció nem létezhet, persze.
Tehát, ha valakinek van kedve játszani, és nincsen blogja, annak a receptjét és a hozzátartozó képet nagyon szívesen fogadjuk a fent megadott mélcímen. És majd ezen a blogon fog szerepelni a remek kreációja.

Aztán szerintem az sem volt teljesen érthető, hogy az alapreceptben megadott hozzávalóknak – a fűszerek kivételével – a mennyisége sem kötelező, sőt.
Azaz az alaprecept hozzávalói az állandók, a fűszerek és a mennyiségek, meg a résztvevők által hozzáadott cuccok a változók az egyenletben.

2011. január 28., péntek

Útjára indul a mozgalom

Útjára indul a konvenciók nélküli, bátor kalandozás sütik és desszertek terén.
Ez egy mozgalom lenne, hasonló a Daring Baker is például. Azt gondoltam, hogy lenne mindig egy kezdő recept, most történetesen az alábbi tejberizs.
És aki szeretne részt venni a játékban, az összes hozzávaló felhasználásával készítsen el egy teljesen más típusú desszertet, süteményt, ahogy kijön, meg amit csak szeretne. Természetesen annyi engedmény van, hogy a fűszerek szabadon választottak. Ebben az esetben a kardamom és a vanília a fűszer.
Hozzáadni lehet bármit, a kezdő receptek legyenek elég egyszerűek, hogy jól lehessen varálni őket, gyakorlatilag csak ötletadóként funkcionáljanak.
Aztán a Facebookra feltett fotók alapján lehet majd szavazni. A recepteket a saját blogra rakjuk fel, a képeket a recept linkjével együtt meg küldjétek el a makkakonyha kukac gmail pont com mélcímre.
Akinek – hangsúlyozottan! – a receptje és ezzel együtt a képe a legtöbb szavazatot kapja, az készítse a következő kiinduló süteményt vagy desszertet. Tehát nem fényképszépség-versenyt kéne belőle kreálni. Kezdetnek mondjunk 2 hetet, tehát a határidő, amíg elfogadja a mozgalmár bizottság a méleket, legyen február 11-e éjfél.
Itt a blogon is megjelennek majd a receptek a képekkel, itt is fogadjuk majd a szavazatokat, ha valaki nem lenne a Facebookon tag, nem kell kimaradni ezért semmiből. Tehát a résztvevők engedelmével ide is felkerülnek majd a képek és a receptek természetesen forrásmegjelöléssel.
Majd ha nagyon beindultunk, lesz logó meg mindenféle cucc.

TEJBERIZS FEKETECSERESZNYÉS-KÁVÉS SZIRUPPAL

A tejberizshez:
100 g arborio rizs
400 ml tej
100 ml tejszín
¼ tk vaníliapaszta
2 ek cukor

A feketecseresznyés-kávés sziruphoz:
50 g aszalt fekete cseresznye
150 ml víz
1½ tk instant kávé
3 ek nádcukor
¹⁄₈ tk porrá tört kardamom

A tálaláshoz:
1 ek szeletelt mandula

A tejet a tejszínnel egy lábosban felforrósítottam, beleszórtam a rizst, belekevertem a vaníliát, és fedő alatt lassan főztem, míg a rizs megdagadt és al dente főtt.
Belekevertem a cukrot, visszatettem a fedőt és hagytam állni, míg elkészült a szirup.
A vizet felforraltam a kávéval és a cukorral, beleraktam az aszalt cseresznyét és a kardamomot, aztán alacsony hőmérsékleten addig forraltam, míg szirupossá sűrűsödött és a cseresznye teljesen megpuhult.
Tálaláskor ezt a szirupot öntöttem a rizs tetejére, és megszórtam a szárazon világosra pirított mandulával.